Ons aanbod
Visziekten en behandelingen
In de sportvisserij komen vele problemen voor.
Milieuproblemen: deze kunnen allerhande problemen zijn:
- Problemen door opstapelen van slib
- Problemen met zuurstoftekort
- Problemen met ammoniak
Besmettelijke problemen komen zeer veel voor en zorgen voor behoorlijke schade aan het visbestand.
Vissterfte veroorzaakt een dubbel verlies. Ten eerste heeft de club het financiële verlies van de vis die gestorven is en ten tweede is er het financieel verlies door aankoop van nieuwe vis.
Onze missie bestaat erin om in alle omstandigheden het verlies aan vis te vermijden of tot een minimum te herleiden. Het plaatsen van nieuwe vis is en blijft de nummer één als oorzaak van visziekten. Het hoogste rendement wordt natuurlijk gehaald als je kunt ingrijpen nog voor de sterfte begint. De clubs die bij ons zijn aangesloten ondervinden dit zeer duidelijk. Na de zetting is er geen sterfte en ook de afwijkende waterwaarden worden op tijd opgemerkt.
Om vast te stellen welke infectie er rondgaat op de vijver worden er ter plaatse stalen afgenomen en onderzocht. Op deze manier kan men onmiddellijk behandelen. Indien we ter plaatse moeten komen op het moment dat er sterfte is zal deze sterfte binnen de vijf dagen stoppen. In sommige gevallen zijn er meerdere factoren die bijdragen aan de vissterfte. Er dient dan ook vastgesteld te worden wat het primaire probleem is.
Besmettelijke problemen kunnen van virale aard zijn. Dit komt gelukkig zelden voor. Andere besmettelijk oorzaken zijn van bacteriële of parasitaire aard en de laatste in het rijtje zijn de schimmelinfecties.
Elke oorzaak van besmetting vraagt een andere behandeling. Er is simpelweg geen enkel product dat een oplossing biedt voor alle problemen. Het is dan ook duidelijk dat een degelijk onderzoek om de exacte doodsoorzaak te vinden van cruciaal belang is. Pas dan kan men adequaat behandelen.
Indien een behandeling wordt ingesteld, dient het probleem zich snel op te lossen. Afhankelijk van de oorzaak kan dit zelfs de dag zelf zijn of ziet men snel (na enkele dagen) een verbetering optreden en is het probleem verdwenen na een week.
Een korte blik op besmettelijke problemen en hun behandeling.
Het is duidelijk dat virale infecties niet te behandelen zijn.
Ook niet met antivirale producten die men zogezegd in het water kan mengen. Dergelijke producten zijn zeer goed om instrumenten en materialen te ontsmetten maar in een vijver werken ze niet. Daar zijn verschillende redenen voor:
- Men bereikt gewoonweg niet de werkzame concentratie. Er is zeer veel product nodig om een juiste concentratie te krijgen in een vijver.
- Het middel wordt gebonden op organisch materiaal in de vijver en wordt zo geïnactiveerd.
- Virussen zitten, in tegenstelling to bacteriën, in de cellen van het lichaam. Het product kan er dus niet aan. Een vergelijkbare situatie is wanneer je een bad zou nemen met daarin een antimiddel tegen het Coronavirus. Dat zou je ook niet genezen aangezien het product niet in de cellen van het lichaam kan binnendringen.
Het enige dat werkt tegen virussen is een vaccinatie. Hierdoor worden antistoffen aangemaakt die in het bloed circuleren en virussen elimineren die zich via het bloed willen verspreiden. Elk virus dat de cel verlaat is er aan voor de moeite.
Opmerking: virussen worden dikwijls als excuus gebruikt bij vissterfte. Onze ervaring leert dat men dit doet omdat men ten eerste niet weet hoe te behandelen of ten tweede men niet weet met wat of ten derde men vindt gewoon de oorzaak niet).
Bacteriële infecties komen vaak voor.
Deze worden behandeld met antibiotica. We zien echter meer en meer resistentie tegen antibiotica. De reden is dat antibiotica vaak gebruikt wordt, terwijl dit niet nodig is of dat de diagnose verkeerd is. In dit laatste wordt er zelfs antibiotica gebruikt omdat men geen oorzaak vindt als er problemen zijn. Sommige zetten zelf de vissen één of twee keer per jaar zomaar op antibiotica om de vis aan te sterken. Dit is natuurlijk niet waar.
Indien de antibiotica niet aanslaat, worden er stalen genomen om te bepalen welk antibioticamiddelen nog werkt.
Casestudie: in de regio van Arendonk werd een vijver behandeld met antibiotica. De vissen hadden plekken en schimmel. Ondanks de behandeling is de sterfte door blijven gaan gedurende 3 maanden!!! In die periode werden verschillende antibiotica gebruikt, maar niets hielp. Wij werden gecontacteerd voor een tweede opinie. Na een gesprek bleek dat diegene die de antibiotica leverde zelfs geen dierenarts was, een totaal verkeerde concentratie gaf, na de eerste antibioticakuur werd geen staal genomen (resistentie bepaling) en tot slot bleek het zelfs niet te gaan over een bacterieel probleem maar was het een parasitair probleem. Na behandeling van de parasieten stopte de sterfte na 5 dagen!!
Parasieten zijn een grote oorzaak van sterfte bij vissen.
Toch zijn deze juist het makkelijkste te behandelen en is het effect zeer snel duidelijk. Ook hier geldt de regel: weet wat je behandelt zodat je het goede product kan gebruiken.
Hoe worden infecties overgebracht?
Virussen zijn de meesters in besmettingen.
Virussen worden overgebracht in eerste instantie door leefnetten en schepnetten. Doch bij het vissen zelf worden de vissen aangeraakt bij het afhaken waarbij het virus op de handen van de visser terechtkomt. Op deze manier spreidt het virus zich op en over alles wat de visser aanraakt. Vele virussen zijn resistent tegen uitdrogen en blijven dus in latente staat (slapende niet actieve toestand) aanwezig op al het materiaal. Het virus wordt overgedragen van zodra de visser terug gaat vissen.
Bacteriën worden op dezelfde manier overgedragen.
Gelukkig zijn de meeste van deze weinig resistent aan uitdroging. Het is dus belangrijk dat de visser zijn materiaal goed droogt voor hij terug gaat vissen.
Parasieten zijn zeer gevoelig aan uitdrogen.
De eieren en cysten zijn dit veel minder. Met andere woorden zijn het de eierleggende parasieten en cysteuze stadia die de grootste oorzaak zijn van infecties die van de ene vijver naar de andere lopen.
Andere parasieten die levendbarend zijn gaan het snelste dood aan uitdroging.
Besmettelijke aandoeningen van welke aard dan ook worden het meeste overgebracht door het zetten van nieuwe vis.
Voor dringende gevallen
bel of sms 0476 27 23 90